U Velikom Gradištu obeležen Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu
   11 Oct 2024, 18:47    Veliko Gradište    SAT TV, VG    Marija Vajner


U Velikom Gradištu obeležen Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Velikog Gradišta u Drugom svetskom ratu, danas je u gradskom parku održan komemorativni skup kod spomen obeležja stradalim borcima i žrtvama rata.

Polaganjem venaca počast su odale delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na čelu sa pukovnikom Duškom Jovićem, Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, Vladimir Štrbac, predsednik Skupštine opštine Veliko Gradište, kao i predstavnici Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918. godine.

“Osamdeset godina živimo u slobodi. Nemačka je bombardovala Beograd 6. aprila 1944. godine… 14. aprila izvršen je napad na Veliko Gradište, kada je formirana i okupaciona vlast. Nakon ulaska jedinica fašističke Nemačke, počela je odmah pljačka naroda, imovine, i prema nekim podacima, sa područja Ramskog sreza, u to vreme, u zarobljeništvo je odvedeno negde oko 5.000 vojno sposobnih lica. Nakon okupacije Velikog Gradišta, posle kratkog vremena, već je počeo otpor fašističkoj Nemačkoj. Formiran je Požarevački partizanski odred koji je u to vreme, prema svojim mogućnostima, započeo borbu za oslobođenje Velikog Gradišta. Veliko Gradište je oslobođeno 11. oktobra 1944. godine kada su ušle jedinice Požarevačkog partizanskog odreda, jedinice 25. srpske divizije i jedinice Crvene armije“, istakao je Joja Štrbac, predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918. godine.

U toku borbe za oslobođenje Velikog Gradišta, od 1941. do dana oslobođenja, sa područja Ramskog sreza živote je dalo preko 500 lica od kojih je njih 300, iz sastava 25. srpske divizije, poginulo na frontu.

Sa područja Ramskog sreza na ratištu je poginulo ukupno 557 boraca i to iz Velikog Gradišta, Biskuplja, Gareva, Desina, Doljašnice, Đurakova, Zatonja, Kamijeva, Biskuplja, Kličevca, Kumana, Kurjača, Kusića, Ljubinja, Malog Gradišta, Makca, Pečanice, Požežena, Popovca, Rabrova, Sirakova, Srednjeva, Topolovnika, Carevca i Češljeve Bare.

Venci su položeni i na spomenik junacima iz Prvog svetskog rata, palim za slobodu otadžbine kao i na mestu zvanom Prevod gde je 1941. godine streljana grupa meštana Velikog Gradišta.

I ove godine, svečanom obeležavanju Dana oslobođenja, pored predstavnika institucija, javnih ustanova i preduzeća, prisustvovali su građani i učenici Srednje škole “Miloje Vasić“.



Slične vesti

Staro sajmište kroz istoriju - od privrednog simbola, preko logora, likovne kolonije do Memorijalnog centra

13 Jul 2024, 12:48

Memorijalni centar "Staro sajmište" organizovao je prvi obilazak od kada je rekonstruisana centralna kula.…

Utvrđene lokacije masovnih grobnica u Spomen-parku "Jajinci", sledeći korak - sprečiti piknike i trke automobila

18 May 2024, 9:25

Završeno je prvo istraživanje posle osam decenija u Spomen-parku "Jajinci". Prvi dokazi pokazuju da su…

Geofizička istraživanja u Jajincima - traže se masovne grobnice iz Drugog svetskog rata

23 Mar 2024, 9:42

U Spomen-području Jajinci, mestu najvećeg stradanja na teritoriji okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu, počela su najsavremenija…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Velikom Gradištu obeležen Dan…

Povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Velikog Gradišta u Drugom svetskom ratu, danas…

11 Oct 2024, 18:47

DruštvoZa kupovinu seoskih kuća ove godine…

Vlada Srbije donela je Uredbu o izmeni Uredbe o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava…

11 Oct 2024, 17:19

KulturaŠta su osnovci naučili tokom posete…

Povodom obeležavanja Dečije nedelje, Narodni muzej Požarevac organizovao je jedinstvenu edukativnu…

11 Oct 2024, 16:42

Kursna lista