Profesorka krivičnog prava Bodrožić o napadu na žandarma: Reakcija bila profesionalna i adekvatna
   1 Jul 2024, 11:41    Beograd    rts    Elena Marjanović


Profesorka krivičnog prava Bodrožić o napadu na žandarma: Reakcija bila profesionalna i adekvatna

Profesorka krivičnog prava na Kriminalističko-policijskom univerzitetu Ivana Bodrožić rekla je, komentarišući napad na žandarma ispred Ambasade Izraela u Beogradu, da je terorizam izazov za savremeno demokratsko društvo kao teški oblik kriminaliteta. Reakcija službenog lica koje je odbranilo sebe, a i ambasadu prilikom napada bila je efikasna, profesionalna i adekvatna, kaže Bodrožićeva.


Akcijadržave i policije u borbi protiv terorizma ulazi u treći dan. Terorizam kao krivično delo u Srbiji postoji od 1973. godine, ali potpuno novi pristup imamo od 2012. godine. Koja pravna sredstva su na raspolaganju državi u borbi sa teroristima.



Komentarišući napad na žandarma ispred Ambasade Izraela u Beogradu, Ivana Bodržić, profesorka krivičnog prava na Kriminalističko-policijskom univerzitetu kaže da je terorizam izazov za savremeno demokratsko društvo kao teški oblik kriminaliteta.


"Događaji koji su se zbili u subotu, po svim informacijama koje imamo o datom događaju, potencijalno ispunjavaju uslove za postojanje krivičnog dela terorizma, koje je u našem zakonodavstvu predviđeno u Krivičnom zakoniku u članu 391“, rekla je Bodrožićeva.


Prema njenim rečima, osobenost krivično-pravne reakcije na terorizam u Republičkom zakonodavstvu u Republici Srbiji, u bitnim je izmenama nakon 2012. godine.


"Kazna šalje snažnu poruku"


Govoreći o kaznenoj politici, Bodrožićeva kaže da je krivično pravo po prirodi stvari vezano za represiju koju država vrši nad učiniocima krivičnih dela, ali samo po sebi nije samo sebi cilj.


"Sadrži i preventivnu funkciju, pretnjom kaznom koju država obelodani objavljivanjem Krivičnog zakonika čime se šalje se i snažna poruka prosečnom građaninu da bi trebalo da se uzdržava od određenih krivičnih dela", kaže profesorka krivičnog prava.


Smatra da, kad su u pitanju krivična dela terorizma, Srbija ima adekvatan krivično-pravni odgovor.


"To je nešto što bi građani trebalo da znaju, budući da je i reakcija službenog lica koje je odbranilo sebe, a i ambasadu prilikom napada bila efikasna, profesionalna i adekvatna. Verujem da će i ostale aktivnosti nadležnih državnih službi javnog tužilaštva, odnosno Tužilaštva za organizovani kriminal, i kasnije suda biti usklađene sa pravnim okvirom odnosno da će biti adekvatne, racionalne i jasne", rekla je Bodrožićeva.


Stroga kaznena politika


Bodrožićeva ističe da je kaznena politika našeg zakonodavstva načelno stroga, zaprećene su kazne koje su adekvatne za ovaj tip kriminalne delatnosti.


"Nakon uvođenja kazne doživotnog zatvora 2019. godine, Zakonom o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, kod krivičnog dela terorizma se za njegove najteže oblike može izreći i kazna doživotnog zatvora, ali svakako kazne su dovoljno široke da odraze teške i štetne posledice koje terorizam kao krivično delo nosi“, navela je Bodrožićeva.

Vehabije u novopazarskom kraju su došle u žižu javnosti 2008. godine, kada je na obodu Pešterske visoravni policija otkrila kamp za obuku vehabija, gde su pripadnici učili da prave bombe, pucaju, preživljavaju u prirodi. Poslednjih godina, međutim, nije bilo informacija o njihovim aktivnostima.


Profesorka objašnjava da je tipologija terorizma, u zavisnosti od njegove usmerenosti, šarenolika i različito se definiše u različitim naukama kada je  pravo u pitanju, odnosno kada su u pitanju krivična dela i relevantno je koji je tip terorizma u pitanju.


"Ono što je važno, u vezi sa događajima ispred Ambasade Izraela, rad službe i bezbednosti sigurno je prisutan u kontinuitetu", kaže profesorka Bodrožić.


"Samostrel se može nabaviti bez odobrenja"


Ministar policije Ivica Dačić govorio je o hitnoj potrebi izmene zakona o oružju zbog samostrela koji je u subotu koristio terorista. Samostrel se može kupiti u slobodnoj prodaji i spada u oružje D kategorije.


"Zakon o izmenama i dopunama Zakona o oružju i municiji je u toku, potpuno nevezano za događaj u subote. Radi se na određenim izmenama, koje su vezani za događaje koji su prethodili. Samostrel je oružje sa tetivom ili oprugom koje je u kategoriji D i može se nabaviti bez odobrenja nadležnih. Verujem da okolnosti nalažu rešenja. Oni koji rade na izmenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, razmišljaće u tom pravcu", istakla je profesorka.


Bodržićeva je sigurna da će nadležne službe i država Srbija na adekvatan, racionalan i jasan način poslati poruku onima koji su izvršili ovo krivično delo, odnosno da je ovo najteži oblik kriminaliteta.



Slične vesti

Vučević: Službe rade na razbijanju verskih ekstremističkih ćelija

2 Jul 2024, 12:00

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da će crveni stepen bezbednosti u Srbiji trajati još neko vreme,…

Cilj terorista je da pošalju političku poruku, postoji opasnost da će neko kopirati napad na žandarma

2 Jul 2024, 9:49

U Srbiji je na snazi crveni nivo bezbednosnih pretnji od terorizma posle napada vehabije na žandarma ispred zgrade Ambasade…

Zečević: Amerika je posle 11. septembra postala ranjiva i izgubila osećaj bezbrižnosti

11 Sep 2021, 10:17

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije rekao je za RTS da se od 11. septembra potpuno menja situacija u Americi,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za četvrtak, 4. jul 2024.

SRBIJA: U četvrtak ujutru sveže, a tokom dana prijatna temperatura…

3 Jul 2024, 11:56

PolitikaVučić: Pojačana dejstva vazduhoplova…

Predsednik i vrhovni komndant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao sednici proširenog…

3 Jul 2024, 11:53

KulturaPričom kroz istoriju Srbije

Kniga Novice Marjanovića "Pričom kroz istoriju Srbije" je intrepretacija, sažeta…

3 Jul 2024, 11:04

Kursna lista