Naučna monografija - Opština Golubac, prirodne i antropogene odlike u svojstvu turističkog razvoja
   24 Jun 2024, 15:36    Golubac    Sat tv    Ljubiša Nastasijević


Naučna monografija - Opština Golubac, prirodne i antropogene odlike u svojstvu turističkog razvoja

Dobrila Lukić,rođena golupčanka koja je  doktor geografije, naučni saradnik, autor više od 70 naučnih i stručnih radova,član je  Srpskog geografskog društva i Nacionalnog prosvetnog saveta,daje svoj stručni doprinos u razvoju opštine Golubac I čitavg kraja Donjeg Podunavlja.
Prethodno je bila  pomoćnik direktora u Osmoj beogradskoj gimnaziji.zatim,Docent u Alfa BK Univerziteta ,završila je u Geografsomi institutu "Jovan Cvijić" -SANU, odsek naučni saradnik I  Geografski fakultet - Univerziteta u Beogradu, odsek doktor geografije.Završila je Osnovnu školu ,,Branko Radičević’’ u svom rodnom Golupcu,u kojoj su radili kao prosvetni radnici njeni roditelji,a zatim je nastavila svoje dalje školovanje u Šestoj  Beogradskoj Gimnaziju.Živi I radi u Beogradu, a kada ima slobodnog vremena posle napornog I vrednog rada  kao prfesor u Osmoj beogradskoj  gimnaziji ,sa radošću dolazi na odmor u svoj rodni Golubac.

Prošle godine iskoristila je trenutak otvaranja nove Biblioteke I ponudila  slike i dokumenta kao Legat svojeg oca Miluna Lukića.gde su zaposleni u ovoj kulturnoj ustanovi sa zadovoljstvom prihvatili I to je nešto što krasi ova kraj I što je stvarano u njemu. Od tada im u holu Biblioteke krase Milunovi  radovi koji su izlagani širom bivše Jugoslavije,imao je veliki broj samostalnih izložbi I preko hiljadu urađenih slika slikane tehikom ,,akvarel’’,ali I u pejzažima. Bio je omiljen u svom Golupcu I u okruženju  I njegove slike danas krase mnoge domove I restorane,jer su bile rado kupovane.

           Prilikom dolaska na mali mini odmor u svoj Golubac ,posetili smo Dobrilu Lukić u njenom domu,a povod bio je izdate tri naučne monografije,,Đerdapska klisura’’,’’Opština Golubac-prirodne I antropogene odlike u svojstvu turističkog razvoja’’ I treća čija će promocuija biti na jesen ove godine ,,Uloga objekata geonasleđa u turizmu podunavlja Srbije’’ u izdanju Geografskog instituta,,Jovan Cvijić’’SANU iz Beograda.Ova monografija nastala je dugogosišnjim I predanim radom I istraživanjem kao I  interesovanju autora za  aspekte I povezanost dve naučno-obrazovne oblasti geografija I turizam.  Dobrila Lukić je ovu monografiju uradila je je zajedno sa  Markom D. Petrovićem koji se već dugi niz godina bavi mogućnostima turističke afirmacije nerazvijenih prostora I aspektima održivog razvoja destinacija.

Monografija „Opština Golubac – Prirodne i antropogene odlike u svojstvu turističkog razvoja“ je veoma aplikativnog sadržaja i konzistentno koncipiran. Teorijska osnova je potkrepljena velikim brojem relevantnih referentnih jedinica. Citirana literatura doprinosi aktuelnosti razmatrane tematike. Monografija je posebno značajna jer predstavlja rezultate koji su od koristi i naučnoj i stručnoj javnosti (institucijama na republičkom, pokrajinskom, a naročito lokalnom nivou).             
           -Posebno je implikativno što su rezultati nastali primenom nekoliko metodoloških instrumenata koji su omogućili poređenje stanja i kvaliteta resursa opštine Golubac za razvoj turizma. Uzimajući u obzir da opština Golubac ima razvijene neke vidove turizma, ali da njihovo stanje nije na zadovoljavajućem nivou, odnosno ne doprinosi održivom razvoju lokalne zajednice, rezultati poput isticanja trendova u turizmu i predloga turističkih aktivnosti i turističkih proizvoda mogu se ponuditi posetiocima opštine Golubac I oni su od posebne važnosti,kaže aiitorka Dobrila Lukić.

Monografija je po rečima ove autorke  originalna, autentična i predstavlja značajan doprinos autora u povećanju razumevanja uloge i značaja prirodnih i antropogenih odlika za turistički razvoj jedne destinacije ili regije, što uz teoretsku podlogu zaokružuje potpuno relevantan pristup toj materiji. Važno je istaći, da je i empirijsko istraživanje dalo značajan pečat kvalitetu ovog dela. Monografija je pisana jasnim inaučno utemeljenim jezikom.

Imajući sve u vidu, može se zaključiti, da ova monografija predstavlja zaista kvalitetan i veoma sadržajan rad, koji je nastao kao rezultat istraživanja i rada autora staviti je na uvid naučnoj i stručnoj javnosti, kao i svim našim privrednicima koji se bave turizmom, a
posebno onima koji bi mogli da se uključe u razvoj održivijih oblike turizma.
 



Slične vesti

Pričom kroz istoriju Srbije

3 Jul 2024, 11:04

Kniga Novice Marjanovića "Pričom kroz istoriju Srbije" je intrepretacija, sažeta i  ispričana istorija …

Biblioteka na otvorenom na Starom korzou u Požarevcu

1 Jul 2024, 12:22

Oni koji vole knjige, pozajmuljuju iz Gradske biblioteke ili ih kupuju. Međutim, Požarevljanima je od nedavno dostupna Biblioteka…

Promovisana knjige "Krvava granica"

17 Jun 2024, 13:03

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“


Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Braničevu održana šesta po redu…

Proteklog vikenda  u Braničevu,opština Golubac održana je Šesta po redu …

8 Jul 2024, 18:11

Servisne informacijeU sredu i četvrtak suzbijanje…

Ukoliko se stvore povoljni meteorološki uslovi, u sredu 10. jula, od 19 do 23 časa,…

8 Jul 2024, 12:57

Servisne informacijeApel za racionalnu potrošnju vode

Usled trenutne hidrometeorološke situacije, koju prati sušni period i izuzetno…

8 Jul 2024, 12:52

Kursna lista